Kiedy brakuje witaminy D3 w naszym organizmie ? Jak zbadać jej poziom?

15-09-2017

Kiedy brakuje witaminy D3 w naszym organizmie ?

Jak zbadać jej poziom?

 

Jaki wpływ na nasze zdrowie ma Witamina D3 ?

Witamina D jest ważna dla naszego zdrowia i ma naukowo potwierdzony korzystny wpływ na:

• funkcjonowanie układu odpornościowego,

• dla zdrowych kości i zębów,

• wzrost i rozwój kości u dzieci,

• dobre wchłanianie wapnia oraz fosforu,

• bierze udział w prawidłowych podziałach komórek.

 

Jakie są źródła witaminy D3 ?

• pożywienie

• suplementacja

• wytwarzanie w skórze pod wpływem promieni słonecznych

 

Skóra może ją syntezować tylko gdy słońce jest na odpowiedniej wysokości i docierają do niej odpowiednie pasma promieniowania ultrafioletowego (UV). Mieszkamy w kraju, który leży w strefie z dosyć małym nasłonecznieniem. Przez przeważającą część roku w Polsce wytwarzanie witaminy D w skórze jest niemożliwe. Synteza taka jest możliwa tylko od końca kwietnia do początku września i tylko w słoneczne dni, pomiędzy godziną 10.00 a 15.00. Najwięcej energii słonecznej jest u nas w czerwcu i lipcu. W pozostałej części roku promienie UV są rozproszone w górnych warstwach atmosfery i w praktycznie w całości pochłonięte przez warstwę ozonową.

Aby uzyskać dzienną porcję witaminy D ze słońca należy w słoneczny dzień w wymienionym okresie przebywać na słońcu przez minimum 15 minut. Na działanie promieni słonecznych musi być wystawione przynajmniej 18% powierzchni ciała (twarz, przedramiona, nogi). Nie należy stosować filtrów przeciwsłonecznych (kremy z filtrem UV) ponieważ mogą one zmniejszyć wytwarzanie witaminy D w skórze nawet o 90%. Ciemna karnacja sprawia, że ekspozycja na słońce musi być dłuższa.

W jakim pożywieniu występuję witamina D3 ?

Witamina D występuje w niektórych pokarmach, np.:

  • Mleko modyfikowane dla dzieci > 1 r.ż. - 70-80 IU/100 ml
  • Żółtko jajka - 54 IU/żółtko
  • Mleko - 40-80 IU/100 ml
  • Dorsz świeży - 40 IU/100 g
  • Ser żółty - 7,6-28 IU/100 g
  • Mleko krowie - 4-1,2 IU/100 ml

 

  • Węgorz świeży - 1200 IU/100 g
  • Śledź w oleju - 808 IU/100 g
  • Gotowany/pieczony łosoś - 540 IU/100 g
  • Śledź marynowany - 480 IU/100 g
  • Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) - 200 IU/100 g
  • Gotowana/pieczona makrela - 152 IU/100 g

Źródło: Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009, „Postępy Nauk Medycznych” 2010, nr. 5, s. 356-359

 

Suplementacja do tej pory:

  • podawanie preparatów z witaminą D było zalecane tylko małym dzieciom i w różnych jednostkach chorobowych.
  • Poza tym uważano, że okres letni i dieta zapewniają nam zapasy witaminy D na cały rok.

Jednak było to myślenie błędne. Dostrzeżono problem chronicznych niedoborów i obecnie są już naukowo potwierdzone zalecenia dotyczące suplementacji witaminy D praktycznie dla wszystkich i przez cały rok.

Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D (2009 r.) to od 800 do 1000 jednostek dziennie dla zdrowej osoby dorosłej. Jednakże wielu specjalistów uważa tę porcję za zbyt niską.

 

Jak można zbadać czy mamy niedobór witaminy D3 w naszym organizmie ?

Wielu badaczy zaleca 1500-2000 jednostek dziennie. Warto zbadać poziom witaminy D we krwi. Wykonać można je w większości laboratoriów, czy przychodni – należy po prostu zlecić badanie krwi na poziom witaminy D (dokładnie na wartość stężenia 25-hydroksywitaminy D lub kalcydiolu).

  • Stężenie 25(OH)D w surowicy nmol/l ng/ml Niedobór 0-50 0-20
  • Stężenie lekko poniżej normy 50-75 20-30
  • Stężenie optymalne 75-125 30-50
  • Stężenie wysokie 125-250 50-100
  • Stężenie nadmierne powyżej 250 powyżej 100
  • Poziom toksyczny powyżej 500 powyżej 200

Na podstawie: Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej – rekomendowane dawki witaminy D dla populacji zdrowej oraz dla grup ryzyka deficytu witaminy D (2013).

 

Jakie są skutki niedobory witaminy D3 ?

mogą być:

• krzywica (u dzieci i młodzieży),

• rozmiękanie kości (osteomalacja),

• osteoporoza u dorosłych,

• złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego, zniekształcenia sylwetki,

• bóle kości i stawów,

• złe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego,

• zapalenie spojówek,

• stany zapalne skóry,

• osłabienie organizmu i zmniejszenie odporności,

• ciągłe uczucie zmęczenia,

• depresja,

• pogorszenie słuchu,

• osłabienie i wypadanie zębów,

• zwiększenie ryzyka chorób autoimmunologicznych, zwłaszcza cukrzycy typu I, choroby Leśniowskiego-Crohna, niektórych rodzajów nowotworów.

Osoby z chorobą Parkinsona i stwardnieniem rozsianym mają niższe stężenie witaminy D w surowicy. Przedawkowanie witaminy D Przedawkowanie witaminy D nie jest możliwe poprzez zbyt duże wystawienie skóry na promienie słoneczne.

 

Czy można przedawkować witaminę D3 ?

Przedawkowanie witaminy D Przedawkowanie witaminy D nie jest możliwe poprzez zbyt duże wystawienie skóry na promienie słoneczne.

Witaminę D przedawkować można jedynie przez nadmierne jej spożycie, np. długotrwałe przekraczanie maksymalnej bezpiecznej ilości 100μg dziennie (4000 j.m.). Jednak zdarza się to bardzo rzadko, gdyż wymaga to bardzo dużych porcji witaminy D, nawet ok. 1 250μg (50 000 j.m.) dziennie. Jednakże w niektórych chorobach np. gruźlicy czy sarkoidozie, objawy zatrucia mogą spowodować porcje dzienne nawet o wiele mniejsze, np. powyżej 25μg (1000 j.m.) na dobę. Dlatego nie należy spożywać skoncentrowanych postaci witaminy w przypadku takich chorób.

 

Przy długotrwałym przekraczaniu maksymalnej bezpiecznej ilości witaminy D wystąpić może hiperkalcemia (nadmierny poziom wapnia w surowicy krwi), co może powodować:

• ciągłe poczucie pragnienia,

• częste oddawanie moczu,

• uczucie otępienia, niepokoju,

• osłabienie i łatwe męczenie się,

• brak apetytu, wymioty,

• świąd skóry,

• bóle głowy,

• powstawanie kamieni nerkowych lub zwapnień nerek,

• nadciśnienie.

 

Gdzie można kupić preparaty z witaminą D3?

Zapraszamy do sklepu – witamina D3 (kliknij)

Zapraszamy na nasze strony.

Zespół zdrowapolka.pl