Ksylitol 300g
Kraj pochodzenia: Finlandia
Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny [IG=8] i może być stosowany przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinoodporność czy nietolerancję glukozy. Po jego spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta, w jego metabolizmie insulina nie odgrywa znaczącej roli. Ksylitol jest polecany osobom dbającym o linię, ponieważ zawiera 40% mniej kalorii niż zwykły cukier i zmniejsza ochotę na słodycze. Stabilizuje równowagę kwasowo‑zasadową organizmu (daje odczyn zasadowy), przez co ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zwiększa przyswajanie wapnia, przez co poprawia stan kości oraz przeciwdziała próchnicy i nieświeżemu oddechowi. Spożywanie potraw i napojów zawierających ksylitol zamiast cukru w ramach zbilansowanej diety i aktywnego trybu życia pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów oraz prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż po spożyciu potraw i napojów zawierających cukier. Jest źródłem wolnoprzyswajalnej i długouwalnialnej energii, dlatego jest polecany osobom na diecie odchudzającej oraz osobom wykonującym większy wysiłek fizyczny. Ksylitol to produkt w pełni naturalny, stanowiący najlepszą alternatywę dla zwykłego cukru. Doskonale nadaje się do słodzenia napojów, a także do deserów, ciast i przetworów owocowych.
Dlaczego warto stosować ksylitol?
Ksylitol jest nie tylko doskonałym i smacznym zamiennikiem cukru, ale i pełnym niespodzianek produktem. Ksylitolu nie można porównać z żadnym innym naturalnym słodzikiem, jest po prostu produktem z tzw. górnej półki. Przyjrzyjmy się kilku najważniejszym korzyściom, jakie niesie ze sobą jego stosowanie.
Ksylitol jest bezpieczny
Obszerne badania dowiodły, że naturalny ksylitol jest niezwykle bezpieczny w stosowaniu. Badania prowadzone w Finlandii od początku lat siedemdziesiątych aż do dzisiaj pokazały, że smaczny i słodki ksylitol nie powoduje negatywnych skutków ubocznych. Choć trudno w to uwierzyć, ksylitol ma tylko pozytywny wpływ na zdrowie i w dodatku w wielu obszarach.
Ksylitol jest niskokaloryczny
Kolejną niewątpliwą zaletą ksylitolu jest jego niskokaloryczność. Zrobisz swojemu ciału wielką przysługę zastępując cukier ksylitolem. Podczas gdy ksylitol jest tak samo słodki jak zwykły cukier, ma aż o 40% mniej kalorii i o 75% mniej węglowodanów. Nie wymaga więc tak silnej woli i żelaznej dyscypliny przy spożywaniu jak cukier. Sztuczne słodziki mogą być również małokaloryczne, bywają nawet takie, które mają zero kalorii, niemniej jednak badania wykazały, że ich stosowanie może przyczynić się do wielu różnych chorób. Skoro sama Matka Natura dała nam w prezencie zdrowy, skandynawski ksylitol, który oferuje firma Renar, jaki jest powód aby dłużej stosować sztuczne słodziki lub tym bardziej deformujący nasze DNA cukier?
Niski indeks glikemiczny
Diabetycy chętnie stosują ksylitol ze względu na jego niski indeks glikemiczny. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu.
Poniżej przedstawiamy porównanie indeksów glikemicznych różnych substancji słodzących.
- Ksylitol: 8
- Syrop z Agawy: 15
- Syrop ze słodu jęczmiennego: 42
- Syrop klonowy: 54
- Melasa – syrop buraczany: 55
- Miód: 62
- Biały cukier (sacharoza): 68
- Syrop kukurydziany: 100
- Glukoza: 100
Jak widać, indeks glikemiczny ksylitolu jest jednym z najniższych wśród popularnych substancji słodzących. Ksylitol jest więc idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą bardziej świadomie zarządzać swoim poziomem cukru we krwi. Jeśli zatem poszukujesz słodzika, który nie będzie Ci fundował „skoków cukru” i tym samym zmian nastroju, rozwiązanie może być tylko jedno – ksylitol firmy Renar!
Ksylitol zapobiega próchnicy
Jedną z najważniejszych zalet stosowania ksylitolu jest poprawa ogólnego stanu jamy ustnej i zębów. Stosowanie ksylitolu znacznie hamuje rozwój bakterii Streptococcus mutant, które stanowią główny czynnik etiologiczny powstawania próchnicy zębów. Badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają ksylitol mają zdrowsze zęby, gdyż są mniej narażone na ubytki spowodowane próchnicą.
Łagodzi infekcje ucha
Jedno z badań przeprowadzonych na grupie dzieci z nawracającymi infekcjami otolaryngologicznymi wykazało, iż te dzieci, które używały gumę do żucia z ksylitolem, miały znacznie rzadziej infekcje ucha. Dowiedziono również, że ksylitol jest tak skuteczny w leczeniu np. zapalenia zatok, że zaczęto produkować jego roztwór w formie sprayu do nosa.
Ksylitol a cukier
Aby w pełni docenić właściwości ksylitolu, warto dla kontrastu przyjrzeć się zdrowotnym konsekwencjom używania zwykłego cukru.
- Powoduje kwasicę (stan zwiększonej kwasowości krwi), przyczynę wielu poważnych chorób
- Odżywia patogeniczne (tzw. „złe”) bakterie w przewodzie pokarmowym, osłabiając układ odpornościowy
- Odżywia komórki rakowe przyspieszając ich rozmnażanie i rozwój
- Powoduje próchnicę zębów
- Przyczynia się do otyłości
- Powoduje deficyt energii, a w rezultacie ciągłe zmęczenie i znużenie
- Negatywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu poprzez zmniejszenie ilości witaminy B oraz tzw. dobrych bakterii
- Przyczynia się do rozwoju cukrzycy
- Zamienia się w niezdrowe kwasy tłuszczowe, odkładające się w sercu, nerkach i w innych organach
To tylko niektóre z negatywnych skutków stosowania zwykłego cukru. A jak jest z ksylitolem? Dokładnie odwrotnie! Podczas gdy cukier działa niszcząco na nasz organizm, ksylitol wspomaga jego funkcjonowanie i zapobiega wspomnianym wyżej problemom. Ksylitol więc zapewnia te, jakże cenne dla zdrowia, korzyści i w dodatku jest pyszny! W kuchni z powodzeniem zastąpi zwykły cukier, nie tylko w postaci surowej (np. do kawy czy herbaty), ale także przy domowych wypiekach i przetworach (jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich naturalnych właściwości). Jest bardzo przyjazny w użyciu z uwagi na swoją krystaliczną, podobną do cukru postać oraz wygodne, wyposażone w zamknięcie strunowe opakowanie, umożliwiające wielokrotne otwarcie i zamknięcie produktu.
To właśnie ta różnorodność sprawia, że ksylitolu nie można porównać z żadnym innym słodzikiem. Rewelacyjne właściwości zdrowotne oraz naturalne pochodzenie plasuje go na pierwszym miejscu wśród substancji słodzących.