Naturalne wzmocnienie odporności organizmu.

08-09-2017

Dzika róża Witamina C

Naturalne wzmocnienie odporności organizmu.

Funkcje witaminy C – substancji tak niezbędnej dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych organizmu, są bardzo rozległe i niezwykle ważne.

 

Jest ona konieczna dla życia wszystkich ssaków, dlatego też wiele z nich w ciągu milionów lat nabyło zdolność wytwarzania tej substancji (przez wątrobę), w odpowiedniej ilości do własnych potrzeb. (Np. kozioł o wadze 40 kg. produkuje jej około 1.300 mg dziennie w spoczynku, a aż 7600 mg w stresie!)

Niestety człowiek, nie uzyskał takiej szansy od natury. Czy ta wada genetyczna to błąd natury? Korzystamy wyłącznie z dość ubogich źródeł witaminy C zawartej w pożywieniu – jej ilość zawarta w codziennych posiłkach wystarcza nam do przeżycia, ale nie daje pełni zdrowia.

W minionych wiekach żywiono się głównie mięsem i zbożem pozbawionymi prawie witaminy C. Powszechne były dolegliwości takie jak obrzęki i krwawienie dziąseł, anemia, duża łamliwość kości, wypadanie zębów i wreszcie szkorbut (gnilec), którego częstym następstwem była śmierć. Przyczyn wymierania ludzi z tego powodu upatrywano w braku jakiejś nieznanej substancji lub w niewyjaśnionym zatruciu.

Burzliwy rozwój nauki w XX wieku pozwolił również przebadać większość gatunków warzyw i owoców. Odnaleziono niezwykle bogactwo witaminy C w owocach róży – 30 razy tyle co np. w cytrusach. Zatem błogosławione dla zdrowia owoce róży i ich przetwory mogą zniwelować naszą skazę genetyczną i zapewnić człowiekowi dowolnie dużą dawkę owocowej witaminy C, świetnie przyswajalnej w godnym towarzystwie owocowych bioflawonoidów.

Niestety, do tej pory nie korzystamy z tego i dziś jeszcze miliony ludzi na świecie cierpią z powodu niedostatku witaminy C, miliony mają krwawiące dziąsła, małą odporność na stresy, na przeziębienia, itd.

Dzika róża

Posiadają więcej karotenoidów niż marchewka, a także likopen, cześć witamin z grupy B, substancje mineralne i kwasy organiczne. Dzięki specyficznej budowie znaczna część z tych substancji pozostaje w przetworach, co jest wyjątkiem i  pozytywnie wyróżnia owoce dzikiej róży.


Zapraszamy na nasze strony.

Zespół zdrowapolka.pl