Kapsułki CycloPower z Miodem Manuka MGO 400+ 30kaps

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Manuka Health New Zealand Limited
  • Dostępność: Brak
  • szt.
  • 77,00 zł
  • Niedostępny

ASD030

 

CycloPower™ jest naturalnym wzmocnieniem Miodu Manuka.

Forma kapsułki pozwala na stosowanie Miodu Manuka w sytuacjach niespodziewanych, gdy nie mamy dostępu do miodu w tradycyjnej postaci.

Kapsułki Cyclopower z Miodem Manuka MGO™ 400+, suplement diety

Składniki: alfa-cyklodekstryna 46,8%, miód Manuka MGO™ 400+ (Leptospermum scoparium) 38,3%, skrobia ryżowa, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych.

 

 

Składnik aktywny w 2,82 g (6 kapsułek)* w 0,47 g (1 kapsułka)
Alfa-cyklodekstryna 1,31 g 0,21 g
miód Manuka MGO™ 400+  1,08 g 0,17 g

*zalecana dzienna porcja produktu. Opakowanie zawiera 5 porcji produktu.

Zalecane spożycie: 1-2 kapsułki przed posiłkiem trzy razy dziennie. Zaleca się przyjmowanie do 6 kapsułek dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj o zrównoważonym sposobie żywienia oraz o prowadzeniu zdrowego trybu życia.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Masa netto: 14,1 g (30 kapsułek)

Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022

Warszawa, 14.12.2009 r.
 
Miód Manuka z punktu widzenia farmaceuty
Wywiad z mgr farmacji Grzegorzem Carowiczem
 
  Z uwagi na coraz częstsze pytania klientów o miody Manuka w Polsce przeprowadziliśmy wywiad z Panem Grzegorzem Carowiczem, magistrem farmacji.
 
 
MM: Jak farmaceuta opisałby miody Manuka? Czy mógłby nam Pan przybliżyć te produkty?
 
GC: Jako farmaceuta mogę powiedzieć, że miód jest produktem o bardzo złożonym składzie chemicznym. Bogactwo związków naturalnych występujących w miodzie zależy od bardzo wielu czynników, jak np.: gatunku rośliny, z której pszczoły zbierają nektar, rejonu geograficznego występowania roślin miododajnych, zanieczyszczenia środowiska itp.
 
Związkami występującymi w miodzie w największym stężeniu są węglowodany. Ich zawartość może sięgnąć nawet ok. 80 % masy miodu. W miodach w zmiennej ilości występują także kwasy organiczne (kwas jabłkowy, glukonowy, cytrynowy, mlekowy czy winowy), które są w dużej mierze odpowiedzialne za walory smakowe danego gatunku miodu, a także związki azotowe i wolne aminokwasy oraz enzymy (inwertaza, alfa-amylaza i oksydazy). Ponadto ważnym składnikiem miodów jest także lizozym oraz hormony, głównie acetylocholina.
 
W skład miodu wchodzą także flawonoidy (antocyjany i katechiny) odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z organizmu. Ponadto miody zawierają także barwniki, substancje aromatyczne, aldehydy, ketony. Ważną grupę związków stanowią olejki eteryczne. W niewielkich ilościach miody zawierają także witaminy z grupy B, kwas foliowy i kwas pantotenowy.
 
Unikatowy skład chemiczny miodu Manuka stanowi o jego wyjątkowości. Produkt ten pozyskiwany jest z nowozelandzkiej rośliny Leptospermum scoparium, czyli Manuka. Krzew ten występuje tylko na obszarze Australii i Nowej Zelandii. Unikatowym składnikiem miodu Manuka jest methylglyoxal, który odpowiedzialny jest za jego unikalne właściwości.
 
MM: Skąd wiadomo, że miód Manuka ma korzystny wpływ na organizm człowieka?
 
GC: Działanie zdrowotne miodów Manuka potwierdzone zostało różnymi badaniami. Przełomowe badania przeprowadził światowej sławy ekspert ds. badania żywności, profesor Thomas Henle na Politechnice Drezdeńskiej. Badania prowadzone przez jego zespół doprowadziły do odkrycia wspomnianego czynnika aktywnego o nazwie methylglyoxal. Występuje on także w innych miodach, jednak jego stężenie wynosi ok. 3,1 mg/kg, podczas gdy w miodach Manuka zagęszczenie tego składnika waha się pomiędzy 100 a 1000 mg/kg. Jest więc nawet 1000-krotnie wyższe! Stąd wniosek, że aktywność miodu Manuka jest bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu.
 
MM: Co oznacza skrót MGO?
 
GC: MGO to właśnie skrót od nazwy methylglyoxal, aktywnego składnika z miodach Manuka. Symbol MGO na miodach Manuka informuje o poziomie zawartości dietetycznego methylglyoxalu, np. MGO 100+ oznacza, że składnik ten występuje w danym miodzie w stężeniu 100 mg/kg. Im wyższe stężenie MGO w miodzie, tym lepsze jego właściwości.
 
MM: Czy miód Manuka mogą spożywać kobiety w ciąży?
 
GC: Miód Manuka to produkt w 100% naturalny, nie poddawany modyfikacjom chemicznym. Jak najbardziej produkt ten może być zalecany kobietom w ciąży, jako urozmaicenie diety. Produkt ten jest niezwykle odżywczy, zawiera łatwo przyswajalne mikroelementy i składniki prozdrowotne. Ze względu jednak na obecność w miodzie cukrów, kobiety w ciąży zagrożone cukrzycą powinny zasięgnąć w tej kwestii porady lekarza.
 
MM: Czy miód Manuka można podawać dzieciom?
 
GC: Produkt można stosować u dzieci od 12 miesiąca życia pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na produkty pszczele. Należy zauważyć, że mód jest produktem wysokoenergetycznym, stanowi więc źródło niezbędnych kalorii dla młodego organizmu, którego wydatek energetyczny jest bardzo duży. Dlatego jest to doskonały produkt dla maluchów.
 
MM: Czy są jakieś skutki uboczne związane ze spożywaniem tego miodu?
 
GC: Nie odnotowano dotychczas skutków ubocznych po spożyciu miodu. Oczywiście zawsze trzeba mieć na uwadze możliwość wystąpienia alergii pokarmowej. Ważne jest także, by osoby cierpiące na przewlekłe choroby, jak np. cukrzyca
zasięgnęły porady lekarza przed zażyciem miodu.
 
MM: Czy miód Manuka to lekarstwo?
 
GC: Miód Manuka jest naturalnym produktem spożywczym. Nie jest ani lekiem, ani suplementem diety. Nie powinien zastępować terapii zalecanej przez lekarza.
 
MM: Czy ten miód ma jakiś certyfikat oryginalności?
 
GC: Miód Manuka posiada certyfikat potwierdzający obecność aktywnego składnika
MGO oraz Certyfikat Nowozelandzkiego Instytutu Bezpieczeństwa Żywności.
 
MM: Dziękuję Panu za poświęcony czas.
 
GC: Dziękuję.
 
mgr farmacji Grzegorz Carewicz - po zakończeniu studiów farmaceutycznych na Akademii Medycznej we Wrocławiu rozpoczął pracę w Zakładach Farmaceutycznych Jelfa. Od kilku lat jest pracownikiem apteki. Autor kilkudziesięciu artykułów dotyczących współczesnej farmacji. Członek Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego. Uczestnik wielu szkoleń i konferencji dotyczących zagadnień zdrowia i prawidłowego żywienia. Jego zainteresowania zawodowe koncentrują się m.in. wokół prawidłowego żywienia, farmakognozji i farmakologii. Ukończył także studia podyplomowe na wydziale Menedżersko-Ekonomicznym w Wyższej Szkole Handlowej we Wrocławiu.
 
Autoryzacja:
Grzegorz Carowicz