Len Mielony jest suplementem diety, który zawiera rozpuszczalny i nieropuszczalny błonnik pokarmowy, białka, lignany. Błonnik lnu mielonego zawiera około 30% łatwo pęczniejących, żelujących w wodzie śluzów. W strukturę błonnika lnianego wkomponowane są lignany.
Białko lnu jest jednym z najbardziej wartościowych biologicznie białek roślinnych. Jest lekkostrawne i bogate w aminokwasy egzogenne. Aminokwasy te są niezbędne dla organizmu i muszą być dostarczane z pożywnieniem, ponieważ ustrój człowieka ich nie wytwarza.
len mielony zawiera 4-krotnie mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu, dzięki czemu jest prawie 3-krotnie mniej kaloryczne i pozbawione oleistego posmaku.
Skład: odtłuszczone nasiona lnu.
Wartość odżywcza 2 łyżeczki (8 g):
- wartość energetyczna 26 kcal (108,2 kJ)
- białko 3,2 g
- węglowodany 0,24 g
- tłuszcz 0,72 g
- błonnik pokarmowy 2,88 glignany 90 mg
- błonnik rozupszczalny 0,86 g
- błonnik nierozpuszczalny 2,02 g
- sód 0,010 g
Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę Lnu Mielonego (4 g) zalać ok 1/2 szklanki gorącej wody po czym odstawić na kilka minut mieszając do zgęstnienia kleiku. Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej 1/2-1 godziny przed posiłkiem. Smak kleiku można urozmaicić w zależności od upodobań i zaleceń dietetycznych np. dodatkiem mleka, soków, lekkiego rosołu, płatków śniadaniowych, miodu lekko posłodzić lub posolić. Korzystny jest dodatek produktów mlecznych, które idealnie uzupełniają kompozycję aminokwasów lnu.
Nie należy przekraczać zalecanje dziennej porcji produktu.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Przechowywać w suchym i przewienym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Produkt moze zawierać śladowe ilości płatków owsianycj i migdałów.
Zawartość netto 200 g