Olejek Manuka Barrier Gold 10ml

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Manuka Health New Zealand Limited
  • Dostępność: Jest wysyłka do 3 dni
  • szt.
  • 109,00 zł

Olejek Manuka Barrier Gold 10ml - silne właściwości antyseptyczne (przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne) oraz przeciwzapalne, już dostępny!

Charakterystyka olejku manuka

 

Czysty olejek z drzewa Manuka jest ceniony za silne właściwości antyseptyczne (przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne) oraz  przeciwzapalne. Wykorzystywany jako główny składnik w produkcji niektórych kosmetyków do pielęgnacji skóry problematycznej, w czystej postaci używany jest przez klientów między innymi przy grzybicy skóry i paznokci, odleżynach, opryszczce, stanach zapalnych skóry, trudno gojących się ranach.

 

Ekologiczne pozyskiwanie olejku

 

Olejek eteryczny ukryty w tej buteleczce jest w 100% czysty i naturalny. Zbierany i tłoczony na oddalonym wybrzeżu półwyspu, olejek Manuka jest pełen dobra płynącego z naturalnego środowiska. Jest najwyższej jakości i jest idealny do aromaterapii i wykorzystania terapeutycznego.

Zbieranie liści i pozyskiwanie z nich olejku jest wykonywane ręcznie z dziko posianych roślin, aby uzyskać jak najlepszej jakości, niepowtarzalny produkt z naturalnego środowiska.

Każda roślina jest indywidualnie, ręcznie przycinana i kształtowana.

Olejek jest pozyskiwany przy pomocy wykorzystania destylacji wodnej i parowej, co jest znacznie łagodniejszym sposobem niż bezpośrednia destylacja parowa.

 

 

Metody aplikacji

 

Kąpiel, masaż, inhalacja, sauna, nadawanie zapachu pomieszczeniom, perfumowanie

 

Jak stosować olejek Manuka

 

Kąpiel

Kilka kropel wlać do wanny dla relaksu.

 

Masaż

Zmieszać kilka kropel z oliwą z oliwek lub innymi olejkami eterycznymi wedle uznania.

 

Inhalacja na grypę, przeziębienie, na problemy z zatokami

Pięć lub sześć kropel olejku wlać do gorącej, gotującej się wody. Inhalować się oparami.

 

Owrzodzenia jamy ustnej, bóle dziąseł, brzydki oddech, ranki

 

Aplikuj olejek na obszar miejscowo zmieniony lub dodaj trzy lub cztery krople do wody i używaj jak płukanki do ust lub nalej kilka kropli na pastę do zębów i szczotkuj je.

 

Użądlenia pszczoły

Aplikuj czysty olejek na użądlenie, uśmierzy to ból.

 

Uwaga!!!

Unikaj kontaktu z oczami, jeśli do niego dojdzie przepłucz je czystą, ciepłą wodą.

Przechowywać z dala od dzieci, nie przechowywać w plastikowym opakowaniu.

Tylko do użytku zewnętrznego.

Wygląd produktu może różnić się od wyglądu na zdjęciu.

Działanie olejków eterycznych na organizm człowieka ma charakterindywidualny.  Firma nie ponosi odpowiedzialności za niewłaściwe użycie wyrobów.

Informacje przedstawione o produktach nie zastępują porad lekarskich, olejki eteryczne nie są lekiem ani substytutem leków. Nie stosować w okresie ciąży.

 

Historia Manuki

 

Rdzenni Maorysi używali każdej części rośliny. Drzewo było wykorzystywane do wyrobu wioseł, dzid, narzędzi do kopania, rożnego rodzaju budowli i fortyfikacji i wielu innych zastosowań.

Lekarstwa były przygotowywane z liści, kory, nasion i były wykorzystywane do leczenia wielu problemów zdrowotnych i chorób.

Liście były gotowane z wodą, a opary były świetną inhalacją podczas przeziębienia, młode pędy były żute i połykane jako lekarstwo na dyzenterię.

Nazwa Drzewo Herbaciane była nadana tej roślinie przez wczesnych osadników, którzy robili z niej herbatę. Roślina była także wykorzystywana przez nich do celów medycznych, jednak nie tak intensywnie jak przez rdzennych Maorysów.

Europejscy osadnicy używali drewna w codziennym życiu do wielu celów, ale głównie jako opału. Drzewo herbaciane jest jednym z najlepiej palących się i dających najwięcej ciepła, lokalnych drzew.

 

Great Barrier Island (Aotea)

 

Great Barrier Island jest usytuowana około 88 km na północny-wschód od Auckland i jest największą wyspą wybrzeża North Island w Nowej Zelandii. Kapitan Cook nazwał tą wyspę „Big Barrier”. Aotea - „Biała Chmura” jest nazwą maoryską. Wyspa chroni wewnętrzną Hauraki Gulf (Zatokę Hauraki) i mniejsze wyspy wewnątrz zatoki. Dostęp tam jest możliwy poprzez morze i powietrze. Wyspa ma delikatny klimat, lato jest suche i gorące, a zima mokra.

Wyspa jest górzysta i bardzo nierówna, 80% wyspy jest pokryte buszem.

Góra Hobson jest najwyższym punktem na wysokości 621 metrów.

Wschodnia część wyspy ma dużą powierzchnię urodzajnej, płaskiej ziemi, prowadzącej do pięknych plaż o białym piasku, idealnych dla miłośników surfingu. Zachodnia część jest bardzo nierówna z wieloma zatokami i wpustami penetrującymi linię brzegową.

Duża liczba małych wysepek otacza północno-zachodnie wybrzeże.

Zatoka Port Fitzroy usytuowana w północnej części wyspy, jest największą i najlepiej chronioną ze wszystkich czterech zatok. Wyspa ma różnorodną i kolorową historię. Przedsiębiorstwa i firmy, które powstawały to kopalnie i górnictwo, połów wielorybów, młyny i eksport drzewa kauri, eksport Manuki i Kanuki do ogrzewania i budowy statków. Rybołówstwo i uprawa roli są w dalszym ciągu aktywne ale na mniejszą skalę.

Wyspa ma kwitnący przemysł turystyczny, budowany na bazie jej naturalnego środowiska.

 

 

Roślina Manuka (Drzewo Herbaciane)

 

Nazwa botaniczna: Leptospermum Scoparium

Nazwa maoryska: Manuka

Nazwa zwyczajowa: Czerwone Drzewo Herbaciane

 

Manuka należy do rodziny Myrtaceae, do rodzaju Leptospermum. Rodzina bogata w olejki, których jest znanych około 30 gatunków, 20 w Australii, 3 w Nowej Zelandii, inne są głównie ograniczone do Malay i Nowej Kaledonii.

 

Charakterystyka

 

Liście mają długość około 12 milimetrów, szerokość około 2 mm w przybliżeniu, z olejnymi gruczołami usytuowanymi pod spodem. Kwiaty są okrągłe i białe, bywają też różowe.

Główne kwitnienie przypada na okres od września do lutego, ale niektóre rośliny kwitną nawet przez cały rok.

Owoc jest zdrewniały o kształcie kapsułki, zawiera bardzo drobne nasionka.

Drzewo jest zwarte, słoje ułożone są poprzecznie, jest elastyczne i ma głęboko czerwony kolor.

W dobrych warunkach klimatycznych jest to roślina szybko rosnąca, krzew o kształcie stożka, ale lokalne odmiany różnią się kształtem liści, wielkością kwiatów i mogą być pnącą się gęstą rośliną lub małym drzewem o wysokości 8 metrów.

 

Rozmieszczenie

Manuka nie jest powszechna tylko dla Nowej Zelandii, można ją również znaleźć w Australii.

Jednak najbardziej obfite drzewa i krzewy występują właśnie tam.

W Nowej Zelandii zakres jej występowania obejmuje obszar od Wyspy Trzech Króli do Wyspy Stewarta, oraz od obszaru poziomu morza aż po wzniesienia.

Zarówno Manuka jak i Kanuka mają niezwykły zakres występowania i rosną równie dobrze na rożnego rodzaju glebach.

Chociaż Manuka ma szerszy zakres i jest wytrzymalsze, to oba gatunki można spotkać rosnące w bardzo urozmaiconym ekosystemie takim jak obszary silnie narażone na ostry, morski wiatr, w pobliżu gorących źródeł, na bagnach, w korytach rzek, w lesie, na zimnych sub-alpejskich wrzosowiskach i w dalszym ciągu pozostają w dobrym stanie, pomimo trudnych i różnorodnych warunków.

Roślina jest zazwyczaj określana jako kserofit (roślina sucholubna) głównie z powodu swojej zdolności do rośnięcia również w bardzo suchych terenach i fizjologicznych warunkach suszy.

 

030asd

Miód Manuka z punktu widzenia farmaceuty
Wywiad z mgr farmacji Grzegorzem Carowiczem
 
MM: Jak farmaceuta opisałby miody Manuka? Czy mógłby nam Pan przybliżyć te produkty?
 
GC: Jako farmaceuta mogę powiedzieć, że miód jest produktem o bardzo złożonym składzie chemicznym. Bogactwo związków naturalnych występujących w miodzie zależy od bardzo wielu czynników, jak np.: gatunku rośliny, z której pszczoły zbierają nektar, rejonu geograficznego występowania roślin miododajnych, zanieczyszczenia środowiska itp.
 
Związkami występującymi w miodzie w największym stężeniu są węglowodany. Ich zawartość może sięgnąć nawet ok. 80 % masy miodu. W miodach w zmiennej ilości występują także kwasy organiczne (kwas jabłkowy, glukonowy, cytrynowy, mlekowy czy winowy), które są w dużej mierze odpowiedzialne za walory smakowe danego gatunku miodu, a także związki azotowe i wolne aminokwasy oraz enzymy (inwertaza, alfa-amylaza i oksydazy). Ponadto ważnym składnikiem miodów jest także lizozym oraz hormony, głównie acetylocholina.
 
W skład miodu wchodzą także flawonoidy (antocyjany i katechiny) odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z organizmu. Ponadto miody zawierają także barwniki, substancje aromatyczne, aldehydy, ketony. Ważną grupę związków stanowią olejki eteryczne. W niewielkich ilościach miody zawierają także witaminy z grupy B, kwas foliowy i kwas pantotenowy.
 
Unikatowy skład chemiczny miodu Manuka stanowi o jego wyjątkowości. Produkt ten pozyskiwany jest z nowozelandzkiej rośliny Leptospermum scoparium, czyli Manuka. Krzew ten występuje tylko na obszarze Australii i Nowej Zelandii. Unikatowym składnikiem miodu Manuka jest methylglyoxal, który odpowiedzialny jest za jego unikalne właściwości.
 
MM: Skąd wiadomo, że miód Manuka ma korzystny wpływ na organizm człowieka?
 
GC: Działanie zdrowotne miodów Manuka potwierdzone zostało różnymi badaniami. Przełomowe badania przeprowadził światowej sławy ekspert ds. badania żywności, profesor Thomas Henle na Politechnice Drezdeńskiej. Badania prowadzone przez jego zespół doprowadziły do odkrycia wspomnianego czynnika aktywnego o nazwie methylglyoxal. Występuje on także w innych miodach, jednak jego stężenie wynosi ok. 3,1 mg/kg, podczas gdy w miodach Manuka zagęszczenie tego składnika waha się pomiędzy 100 a 1000 mg/kg. Jest więc nawet 1000-krotnie wyższe! Stąd wniosek, że aktywność miodu Manuka jest bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu.
 
MM: Co oznacza skrót MGO?
 
GC: MGO to właśnie skrót od nazwy methylglyoxal, aktywnego składnika z miodach Manuka. Symbol MGO na miodach Manuka informuje o poziomie zawartości dietetycznego methylglyoxalu, np. MGO 100+ oznacza, że składnik ten występuje w danym miodzie w stężeniu 100 mg/kg. Im wyższe stężenie MGO w miodzie, tym lepsze jego właściwości.
 
MM: Czy miód Manuka mogą spożywać kobiety w ciąży?
 
GC: Miód Manuka to produkt w 100% naturalny, nie poddawany modyfikacjom chemicznym. Jak najbardziej produkt ten może być zalecany kobietom w ciąży, jako urozmaicenie diety. Produkt ten jest niezwykle odżywczy, zawiera łatwo przyswajalne mikroelementy i składniki prozdrowotne. Ze względu jednak na obecność w miodzie cukrów, kobiety w ciąży zagrożone cukrzycą powinny zasięgnąć w tej kwestii porady lekarza.
 
MM: Czy miód Manuka można podawać dzieciom?
 
GC: Produkt można stosować u dzieci od 12 miesiąca życia pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na produkty pszczele. Należy zauważyć, że mód jest produktem wysokoenergetycznym, stanowi więc źródło niezbędnych kalorii dla młodego organizmu, którego wydatek energetyczny jest bardzo duży. Dlatego jest to doskonały produkt dla maluchów.
 
MM: Czy są jakieś skutki uboczne związane ze spożywaniem tego miodu?
 
GC: Nie odnotowano dotychczas skutków ubocznych po spożyciu miodu. Oczywiście zawsze trzeba mieć na uwadze możliwość wystąpienia alergii pokarmowej. Ważne jest także, by osoby cierpiące na przewlekłe choroby, jak np. cukrzyca
zasięgnęły porady lekarza przed zażyciem miodu.
 
MM: Czy miód Manuka to lekarstwo?
 
GC: Miód Manuka jest naturalnym produktem spożywczym. Nie jest ani lekiem, ani suplementem diety. Nie powinien zastępować terapii zalecanej przez lekarza.
 
MM: Czy ten miód ma jakiś certyfikat oryginalności?
 
GC: Miód Manuka posiada certyfikat potwierdzający obecność aktywnego składnika
MGO oraz Certyfikat Nowozelandzkiego Instytutu Bezpieczeństwa Żywności.
 
MM: Dziękuję Panu za poświęcony czas.
 
GC: Dziękuję.
 
mgr farmacji Grzegorz Carewicz - po zakończeniu studiów farmaceutycznych na Akademii Medycznej we Wrocławiu rozpoczął pracę w Zakładach Farmaceutycznych Jelfa. Od kilku lat jest pracownikiem apteki. Autor kilkudziesięciu artykułów dotyczących współczesnej farmacji. Członek Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego. Uczestnik wielu szkoleń i konferencji dotyczących zagadnień zdrowia i prawidłowego żywienia. Jego zainteresowania zawodowe koncentrują się m.in. wokół prawidłowego żywienia, farmakognozji i farmakologii. Ukończył także studia podyplomowe na wydziale Menedżersko-Ekonomicznym w Wyższej Szkole Handlowej we Wrocławiu.
 
Autoryzacja:
Grzegorz Carowicz