Nasiona Chia Naturalne źródło kwasów Omega-3 i Omega-6

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Dr. Jacob's
  • Dostępność: Jest
  • szt.
  • 55,00 zł

Nasiona Chia

Novel Food

Naturalne źródło kwasów Omega-3 i Omega-6 w idealnej proporcji 3:1


450 g na 225 porcjNasiona Chia (Salvia hispanica L.) były uprawiane w Ameryce Środkowej już od czasów Azteków. W Europie znane są od niedawna. Nasiona te są bogate w niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i -6 w optymalnych proporcjach 3:1. Chia zawierają także stosunkowo dużo żelaza, wapnia i białka. Jedna łyżka chia pokrywa ok. 5% dziennego zapotrzebowania na białko i ok. 15% na magnez. Są one także bogate w błonnik (jedna łyżka ma go ok. 5g). Składniki w nich zawarte są łatwiej przyswajalne niż te z siemienia lnianego.


Kwasy Omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Roślinny kwas tłuszczowy Omega-3 nazywa się kwasem alfa-linolenowym. Kwas ten przyczynia się on do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (przy spożyciu przynajmniej 2 g nasion chia dziennie).


Chia spowalniają i stabilizują wchłanianie węglowodanów. Jest to ważne nie tylko dla osób z cukrzycą typu II lub stanem przedcukrzycowym, ale również dla odchudzających się. Dzięki chia cukry uwalniane są stopniowo i równomiernie, co zapobiega napadom głodu między posiłkami.


Zawarty w chia aminokwas tryptofan wspomaga wytwarzanie serotoniny, która jest odpowiedzialna za dobre samopoczucie.

 

Przykładowe sposoby spożywania: 
dziennie min. 2 g (łyżeczka) nasion chia:
– posyp na pieczywo, zupę, ryż, ziemniaki, danie warzywne, sałatkę,
– zmieszaj z jogurtem, owsianką, musli,
– zmielone lub całe nasiona chia używaj do pieczenia chleba, 
– zmiksuj z koktajlem owocowym lub warzywnym,
– zalej nasiona gorącą wodą i odstaw (jak siemię lniane), by uzyskać żel, który działa osłaniająco i tonizująco na śluzówkę żołądka,
– zmielone chia użyj do zagęszczenia zupy lub sosu, 
– zmielone chia dodaj do mleka sojowego, kokosowego, migdałowego, orzechowego i odstaw aż uzyskasz konsystencję budyniu.

 

nasiona Chia



Firma Dr. Jacob's założona została w 1997r. przez doktorów medycyny L.M. Jacoba i K.O. Jacoba jako firma rodzinna. Od początku kładła nacisk na utrzymanie najwyższej jakości produktów i na innowacyjność. Dzięki temu na przestrzeni lat rozwinęła się tworząc naturalne produkty oparte na starych mądrościach i najnowszych zdobyczach wiedzy medycznej.

Dr. Jacob's Medical jako pierwsza firma w Niemczech, wprowadziła linię produktów odkwaszających opartych na cytrynianiach, ze śladową ilością sodu, a bogatych w potas. Od dziewięciu lat, jako jeden z pierwszych instytutów w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, bada właściwości zdrowotne owocu granatu i jest w pierwszej trójce najlepszych europejskich producentów preparatów z granatu.

Produkty Dr. Jacob's tworzone są z myślą o przyniesieniu korzyści zarówno luidziom jak i środowisku. Żaden z nich nie był testowany na zwierzętach. Wszystkie składniki użyte w preparatach Dr. Jacob's są pochodzenia roślinnego lub mineralnego. Jeżeli użyty składnik wytwarzany jest jedynie przez organizmy zwierząt, pozyskuje się go w sposób nie przynoszący im cierpienia (np. witamina D3 pochodzi z owczej wełny). Najwyższej jakości składniki naturalne oraz rygorystyczne normy zapewniają doskonałą jakość i wyjątkowy charakter produktów Dr. Jacob's.